BLOG

Zmena stravy, viac nezdravého jedla, drinkov, intenzívne slnečné žiarenie, bazény či more, sezóna neskorých letných večerov.  Pleť v lete trpí viac, starne rýchlejšie, a preto si vyžaduje extra starostlivosť. 

Ako pomôcť pleti namáhanej intenzitou letných zážitkov? Riešenie je pomerne jednoduché. Dodať látky, ktoré pleti vrátia balans, doplnia živiny, spomalia starnutie, či zabránia rôznym kožným problémom.

Čo pleť potrebuje

Antioxidanty sú látky, ktoré sú doslova záchranou pre pleť v letných mesiacoch. Chránia bunkové zložky kolagénu a elastínu, čím spomaľujú proces predčasného starnutia pokožky. Podporujú lepšiu regeneráciu kože, čím napomáhajú vyhladzovaniu vrások a znižovaniu pigmentových škvŕn. 

Vďaka týmto účinkom pomáhajú udržiavať pleť zdravú, mladistvú a žiarivú. Okrem toho zvyšujú obranyschopnosť pokožky proti škodlivým vplyvom z prostredia, ako sú znečistenie a UV žiarenie, čím prispievajú k celkovému zlepšeniu jej vzhľadu a štruktúry.

Vitamín C, Vitamín E, Vitamín A a Niacínamid (Vitamín B3) sú skvelým príkladom významných a silných antioxidantov pre zdravú a mladistvo vyzerajúcu pleť. 

V dnešnom článku sa budeme venovať viac práve vitamínu C a jeho použitiu v letných mesiacoch.

Prečo je vitamín C dôležitý

Vitamín C (kyselinu askorbovú) vídať v čoraz väčšom množstve produktov, ktoré súvisia so starostlivosťou o pleť. Zároveň ho pozná asi každý, kto si prešiel nejakým infekčným ochorením a pri začiatkoch a počas choroby automaticky siahne po vitamíne C (v kombinácii so stopovým prvkom zinkom) na podporu imunity. 

Výhody vitamínu C pre pleť

  1. Tvorba kolagénu: Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Ten zohráva kľúčovú úlohu na udržanie pevnosti a pružnosti pokožky. „Céčko“ pomáha pri tvorbe a stabilizácii kolagénových vlákien a tým pomáha redukovať jemné vrásky. 
  2. Silný antioxidant: Ako silný antioxidant chráni vitamín C pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré vznikajú v dôsledku UV žiarenia a znečistenia. Tým pomáha predchádzať predčasnému starnutiu pokožky.
  3. Rozjasnenie pleti a redukcia pigmentových škvŕn: Vitamín C pomáha redukovať hyperpigmentáciu, čím zjednocuje tón pleti a dodáva jej zdravý, žiarivý vzhľad. Znižuje produkciu melanínu, čo je pigment zodpovedný za vznik tmavých viditeľných pigmentových škvŕn na pokožke, ktoré majú výraznejšiu, častokrát rušivú farbu vzhľadom k farbe pokožky. 
  4. Regenerácia pokožky: Podporuje regeneráciu pokožky a hojenie rán tým, že stimuluje tvorbu nového kolagénu. To je obzvlášť užitočné pre poškodenú alebo podráždenú pokožku. 
  5. Protizápalové vlastnosti: Vitamín C má protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierniť začervenanie a podráždenie pokožky. Môže byť užitočný pri liečbe rôznych kožných problémov, ako je napríklad akné.

Ako používať vitamín C, ak chceme pomôcť pokožke

Vitamín C nájdeme ako súčasť rôznych výživových doplnkov v rôznom množstve a rôznej forme. 

Séra a krémy: Vitamín C je často obsiahnutý v sérach a krémoch. Pri výbere produktov hľadajte stabilné formy vitamínu C, ako je kyselina askorbová alebo askorbyl fosfát.

Použitie na dennej báze v letnej sezóne: Vitamín C aplikujte v podobe séra alebo krému hlavne v letnej sezóne pred použitím opaľovacieho krému. Prípadne môžete použiť krém s SPF, ktorý obsahuje aj vitamín C - o SPF sme písali v predošlom článku

Kombinácia s inými ingredienciami: Vitamín C skvelo funguje v kombinácii s vitamínom E a kyselinou ferulovou (okrem vlastných priaznivých účinkov je kyselina ferulová známa tým, že zvyšuje stabilitu a účinnosť iných antioxidantov, ako sú vitamín C a vitamín E.) 

Vitamín E je ďalší dôležitý antioxidant v starostlivosti o pleť, ktorý má mnoho výhod:

  1. Antioxidačná ochrana: Vitamín E primárne funguje ako antioxidant, ktorý aktívne vyhľadáva voľné radikály – nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky. Chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a dokonca znižuje ich tvorbu.
  2. Hydratácia: Vitamín E je známy svojimi hydratačnými vlastnosťami. Pomáha udržiavať pokožku hydratovanú tým, že posilňuje jej ochrannú bariéru a znižuje stratu vlhkosti.
  3. Zlepšenie regenerácie pokožky: Podporuje regeneráciu poškodených buniek, podporuje hojenie rán a zmierňuje zápaly.
  4. Vyhladenie pleti: Pravidelné užívanie vitamínu E môže zlepšiť textúru pokožky a vyhladiť  jemné vrásky