BLOG

Kým vy ste v letnej sezóne oddychovali, vaše vlasy zažívali presný opak. Obdobie letných mesiacov je pre vlasy namáhavé a častokrát dôjde k ich zničeniu či vysušeniu.

Možno sa pýtate, čo robíte v lete inak, ako po iné mesiace - veď si vlasy ani nefénujete, nechávate ich voľne sušiť a oni sú na konci leta aj tak vysušené. Dôvody sú vonkajšie aj vnútorné.

Vlasy sú v lete vystavované slnku, namáhané počas výletov či dovoleniek pri mori či v chlórovej vode v bazéne. Tiež strava je pestrá - sladké, slané, alko-nealko. Tu koláč, tam zmrzlina, inokedy drink či veľký langoš na kúpalisku.

More síce pomáha liečiť rôzne kožné ochorenia, ako sú napríklad atopické ekzémy, akné a ďalšie, súvisiace s pokožkou hlavy, ale samotným vlasom neprospieva.

O chlórovej vode je známe, že rozpúšťa prirodzenú ochrannú bariéru vlasov nazývanú sebum (hydrolipidický film) alebo laicky maz alebo tuk. Vďaka tomuto ochrannému filmu sú vlasy lesklé a vyzerajú zdravo.

Po návštevách chlórovej vody sa chlór naviaže na vlasy a rozpúšťa maz a iné prospešné látky. Vlasy následne pôsobia vysušene a bez lesku.

Chlór taktiež ničí vlasový proteín keratín. Keď sa naviaže na molekuly keratínu, tie sa začnú vo vode rozpúšťať. Vlasy sa príčinou tejto chemickej reakcie stávajú tenšie, slabšie a končeky sa začnú štiepiť.

Ako pomôcť zničeným vlasom na konci leta?

Oddych

Doprajte vlasom trochu oddychu. Skúste sa vyhnúť fénu, žehličke a ďalším nástrojom na tepelnú úpravu vlasov. Taktiež skúste vlasy nosiť rozpustené a menej používajte gumičky, ktoré vlasy sťahujú a namáhajú korienky. Namiesto stiahnutého vrkoča si vlasy rozpustite. Veľmi prospešná je aj masáž hlavy.

Hydratácia

Pitný režim je v lete veľmi žiaduci. Dôležité je hydratovať telo zvnútra aj zvonku. Kondicionér používajte pravidelne, po každom umytí vlasov šampónom. Aspoň raz do týždňa naneste na vlasy masku, vďaka ktorej budú vlasy pôsobiť hebko a nebudú sa zamotávať pri česaní.

Taktiež budú pôsobiť oveľa zdravšie, pretože maska na vlasy častokrát obsahuje veľa živín, olejov na obnovu, spevnenie a hydratáciu vlasov.

Šampón na vlasy

Ideálna voľba pre vlasy, nielen počas leta, je šampón, ktorý vlasom znovu pomôže nadobudnúť lesk a taktiež šampón, ktorý im pomôže po lete spevnieť. Ideálny je preto šampón s obsahom proteínov na spevnenie a s obsahom prírodných olejov na hydratáciu a lesk.

Dôležité je zvoliť si šampón s obsahom čo najviac prírodných zložiek. Pri každom umývaní vlasov sa snažte šampón vmasírovať poriadne do pokožky. Pokožka sa prekrví, čo má priaznivý dopad na rast vašich vlasov. Po nanesení šampónu treba počkať pár minút, a nezmyť ho hneď z vlasov, aby sa jeho zložky stihli aj vstrebať a šampón naplnil svoj potenciál.

Kondicionér na vlasy

Názor, že kondicionér mastí vlasy počuť často a veľa žien sa ho preto vzdá. Ženy si však kondicionér častokrát nanášajú od pokožky hlavy až po končeky - kondicionér však stačí naniesť od polky vlasov nadol.

Pri dlhých a polodlhých vlasoch nie je potrebné kondicionér nanášať po celej dĺžke vlasov, pretože vlasová pokožka sa prirodzene premasťuje aj sama. Tým pádom stačí kondicionér naniesť len na miesta, kde už nestačí prirodzené premastenie. Taktiež treba počkať pár minút, aby bol účinok kondicionéru najvyšší.

Podstrihnutie končekov

Kaderníci odporúčajú aj podstrihnutie končekov po náročnom letnom období. Končeky vlasov trpia v lete najviac. Vlasy po podstrihnutí nadobudnú svieži vzhľad a budú dlhšie zdravé.

Tipy na vlasové produkty

Naše odporúčanie po lete sú výrobky thajskej značky BODHI, ktoré ponúkajú prírodné šampóny a kondicionéry s esenciálnymi olejmi. V ponuke sú 3 druhy. Všetky sú účinné na hydratáciu a lesk vlasov. Vlasy sa po nich skvelo rozčesávajú a pôsobia zdravšie.


 

Ďalší favorit je talianska značka Cosmofarma. Má celú radu s arganovým olejom, ktorý vlasy vyživuje, hydratuje a posilňuje. Taktiež má radu s jojobovým olejom a vlasovým proteínom keratínom.


 

Posledný tip je značka KILIG. Kilig je značka, ktorá má rôzne rady šampónov, kondicionérov a masiek. Známa je napríklad hydratačná rada s kyselinou hyalurónovou, ktorá vyživí suché vlasy od korienkov až po končeky a je ideálna voľba pre vysušené vlasy po horúcom lete.