BLOG

Pekná, opálená pokožka patrí k letu. Má to svoje pozitíva - okrem príťažlivého vzhľadu v lete nemusíme telu dodávať ani vitamín D, pretože si ho po návale slnečných lúčov vytvorí samo. Vedeli ste však, že opaľovanie môže byť aj nebezpečné? 

Mnohí to síce vedia, no ignorujú tento fakt veľmi okato. Namiesto opaľovacieho krému sa mažú olejmi (častokrát aj kuchynskými ako napríklad olivový), aby sa pokožka na slnku leskla a opálili sa ešte viac. Zapamätajte si však radu číslo 1. V lete sa griluje len zelenina a mäso (aj to s mierou). Nie pokožka. 

Druhá vec - melanóm. Podľa epidemiologickej štúdie je Európa miestom s najviac diagnostikovaným melanómom (druh rakoviny kože) ročne. Každý rok pribudne približne 150 000 ľudí, ktorým sa diagnostikuje. Do roku 2050 má vzrásť až na 170 miliónov prípadov ročne. Takisto v Európe zomrie ročne až 26 000 ľudí na toto ochorenie kože. 

Slovensku patrí 24. priečka, podľa počtu diagnostikovaných pacientov. Každý rok pribudne okolo 1000 pacientov ročne. Okolo 200 ľudí zomrie na toho malígne ochorenie kože. Takmer 70 % prípadov melanómu sa šíri zo znamienka, preto je vhodné absolvovať každý rok aj prehliadku u dermatológa a nechať si skontrolovať všetky znamienka. 

Prečo je opaľovanie spojené s týmto rizikom? V prvom rade je najrizikovejší faktor UV (UVA a UVB), ktoré sa nachádza v slnečnom žiarení. Základom je prevencia. Je dokázané, že až 30-50 % karcinogénnym ochoreniam by sa dalo zabrániť, ak by bola splnená prevencia na dostatočnej úrovni.

Keď sa teda budete mazať kuchynským olejom alebo sa necháte uškvariť ako rak do červena, a za nejakú dobu sa ošúpete ako had, spomeňte si na dôležité čísla spomenuté vyššie a investujte do kvalitného opaľovacieho krému, ideálne s vysokým ochranným faktorom a snažte sa nevystavovať priamemu slnku.

Ako sme už spomínali v jednom z predošlých článkov, UVA a UVB žiarenie sú dva typy žiarenia, z ktorých sa skladá UV žiarenie. UVA žiarenie dopomáha k poškodeniu kože. Napríklad prispieva aj k tvorbe vrások. UVB žiarenie je zodpovedné za spálenie kože. 

Ako sa chrániť pred UV žiarením a nezarobiť si na problém? Zhrňme si dôležité body, ako sa chrániť pred UV žiarením hlavne v letnom období. 

1. STOP soláriám a priamemu slnku. Pred slnečnou sezónou je solárium posledné miesto, kde by ste mali zamieriť. Keď chcete dobre vyzerať, budete aj bez hnedej opálenej pokožky. Stačí, keď zlepšíte stravovací a pitný režim, pravidelne sa budete hýbať a športovať a vaše sebavedomie bude rásť rýchlejšie ako sa vaša koža upečie v soláriu.

2. Opaľovací krém aplikujte aspoň 20 minút pred tým, ako zamierite na slnko. Nezabudnite krém reaplikovať približne každé dve hodiny pri pobyte na slnku.

3. Počas priameho slnka sa skryte do tieňa (od 11:00-15:00). Na dovolenke sa choďte naobedovať, na kávičku alebo si sadnite pod palmu a čítajte vašu novú knihu. Deti taktiež stiahnite z mora alebo bazéna do tieňa.

4. Pri plávaní je okrem ochrany hlavy v podobe klobúka alebo šatky, vhodné dať si tričko.

5. Na tvár si dajte krém na opaľovanie na tvár, ktorý nemastí pokožku, ale zmatňuje ju, alebo v prípade žien existuje aj make-up alebo púder s ochranným faktorom. Deťom doprajte produkty špeciálne určené a testované pre deti s čo najvyšším ochranným faktorom.

Ak sa neradi opaľujete a chcete sa naozaj chrániť pred UV žiarením aj v lete, siahnite po samoopaľovacom kréme. Sú dostupné v rôznych odtieňoch a textúre. Môžeme vám odporučiť značku Lirene, ktorá okrem samoopaľovacieho krému ponúka možnosť rôznych iných prípravkov na rozžiarenie pokožky v podobe peny, rozjasňujúceho krému alebo bronzujúcej vody. 

Je veľmi dôležité myslieť na pokožku detí. Deti sú na slnko citlivé a ich jemná pokožka sa na slnku spáli rýchlo. Keďže koža si všetko pamätá, pamätajte si aj vy, že netreba zabúdať na aplikovanie opaľovacieho krému pre deti a taktiež aj mlieko po opaľovaní, ktoré pokožku hydratuje. 

Na mlieko po opaľovaní nezabúdajte v každom veku. Pokožke dodá potrebné živiny a upokojí ju po opaľovaco-kúpacej akcii či dovolenkovom dni. Odporúčame telové mlieko značky BioNiké, ktoré je vhodné aj pre deti či dospelých s citlivou pokožkou. Na citlivé miesta ako sú znamienka či jazvy nezabudnite aplikovať hrubšiu vrstvu krému alebo ich ošetriť tyčinkou na opaľovanie s ochranným faktorom 50+. 

Ak by náhodou predsa došlo k nežiadanému spáleniu pokožky, skvelou pomôckou je prípravok s Pantenolom, ktorý ošetrí narušenú vrstvu kože a pomôže jej k lepšej regenerácii. Taktiež je skvelou voľbou značka Lirene, ktorá má v ponuke SOS krémy na spálenú a poškodenú pokožku.